
Voor een Leefbaar Belsele Waasmunster
Geen windturbines in een waardevolle woonomgeving
Stand van zaken
Luminus heeft beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de weigering van de vergunning voor het windmolenproject De Musketiers. Deze weigering werd door Minister van Omgeving, Zuhal Demir, uitgesproken en blijft geldig, aangezien het beroep geen schorsende werking heeft. Het proces kan 1 tot 1,5 jaar duren.
Wat betekent dit voor ons?
Zelfs als de Raad een gunstige uitspraak doet voor Luminus, krijgt de exploitant niet automatisch een vergunning. Het dossier zou dan teruggaan naar Minister Demir's opvolger, Jo Brouns, die opnieuw zal moeten oordelen. Wij blijven er vast van overtuigd dat dit project schadelijk is voor de leefbaarheid van onze woonkernen.
Onze strijd gaat onverminderd verder!
Leefbaar Belsele Waasmunster blijft actief betrokken bij de juridische procedure en zal alle nodige stappen zetten om de belangen van onze buurt te verdedigen. We zijn niet alleen! De gemeentebesturen van Sint-Niklaas en Waasmunster hebben eveneens een raadsman aangesteld om de beroepsprocedure van Luminus aan te vechten en ons standpunt kracht bij te zetten.
Blijf alert!
Hoewel de vergunning voorlopig geweigerd blijft, moeten we waakzaam blijven. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
ONZE ARGUMENTEN
Onze argumenten in een notendop

Locatie van de windturbines
De 3 geplande windturbines zouden middenin drie woonkernen komen, op amper 400m van woningen in de Bergstraat en de achterliggende Waterschootwijk. Ook de nabijgelegen Populierenwijk zal hinder ondervinden. Tegelijk staan de windturbines op slechts enkele honderden meters van woningen in en rond het Van Eyckpark en de Heide in Waasmunster.
Impact op de mens
De wieken van de turbines veroorzaken een flikkerend effect en slagschaduw, die meer dan een kilometer ver waarneembaar zijn. Bovendien is de impact binnenshuis van het laagfrequente geluid dat deze turbines voortbrengen moeilijk voorspelbaar. Het voorzorgsprincipe moet hier dan ook worden gehanteerd.
Impact op de natuur
Tegelijk is de impact op dieren groot. Dan gaat het niet enkel om vogels die sterven door de wieken van de turbine, maar ook om dieren die zich noodgedwongen verplaatsen, andere (natuur)gebieden opzoeken en verdwijnen uit de regio. Hun leefgebied wordt kleiner. Bovendien gaat het hier vaak om zeldzame diersoorten, die reeds onder druk staan.
Hoogte van de windturbines
De geplande windturbines hebben een tiphoogte van 240m. Dit komt overeen met 4x de hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint-Niklaas of 80% van de hoogte van de Eiffeltoren. In Vlaanderen staat op dit moment slechts 1 windturbine van deze hoogte. Niet toevallig is deze geplaatst in industriegebied (haven van Gent). Zo'n grote windturbines horen thuis op zee, in uitgestrekte terreinen, weg van woongebieden. Deze windturbines verstoren het woonkarakter van onze buurt.
Bovendien kan de commerciële opbrengst van deze windturbines nooit opwegen tegen de enorme impact op mens en natuur.

Niet geschikt op land
Dergelijke grote windturbines worden het best geplaatst op zee of eventueel op industrieterreinen, maar helemaal niet in bewoonde omgevingen. Sowieso kunnen de technisch-economische voordelen van windturbines op land de negatieve impact ervan op de omwonenden en de natuur niet compenseren.
Veiligheid
Een windturbine is niet zonder risico voor de omwonenden. Behalve de gekende nadelen zoals slagschaduw, geluidsoverlast, trillingen en impact op fauna en flora, is er ook een niet te negeren veiligheidsrisico. Het zijn én blijven gigantische machines waarbij technische problemen kunnen voorkomen. Bij winterse temperaturen is er gevaar voor ijsworp en ijsval. Hoewel de windturbines uitgerust zijn met een detectiesysteem, wandel of fiets je bij dit type weer maar beter niet in de directe omgeving.
Waardedaling van onze huizen
Locatie, locatie, locatie. De komst van de drie windturbines verandert voor altijd het landelijke karakter van onze woonbuurten. Als er twee dezelfde huizen te koop staan, één in de nabijheid van windturbines en één niet in de omgeving van windturbines, welk huis zou je kiezen? Potentiële kopers bekijken niet alleen de visuele hinder, maar houden ook rekening met de nadelen (slagschaduw, geluid, veiligheidsrisico's,…). Onze woonomgeving wordt zo minder gewaardeerd door dergelijke mastodonten van windturbines.
Dit is ons verhaal
Eind december 2023 hebben enkele bezorgde buurtbewoners Leefbaar Belsele Waasmunster opgericht, nadat de plannen werden bekendgemaakt voor het bouwen van 3 windturbines van 240 meter hoog. Deze enorme windturbines horen niet thuis op enkele honderden meter van woonkernen en zorgen niet voor een duurzame en leefbare omgeving.
3
WOONKERNEN
De Populierenwijk en ruime omgeving, de Heide en het Van Eyckpark bevinden zich vlakbij de drie windturbines. Mens en natuur ondervinden een directe impact.
>1900
WONINGEN
Meer dan 1900 woningen binnen een straal van 1,5 kilometer van de geplande windturbines.
9
ARGUMENTEN
Deze windturbines horen hier niet thuis. Waarom niet? Ontdek alle argumenten op deze website.