Natuur
De windturbines bevinden zich in een waardevol landschap. De plaatsen waarin de windturbines zouden komen, herbergen prachtige fauna en flora. Er worden niet alleen trekvogels gespot die rusten op deze velden, maar ook roofvogels e.a.. Dit is ook de habitat van vleermuizen. Ook leven reeën in dit gebied, zo tonen deze beelden gemaakt door een buurtbewoner (februari 2024):
Ligging
De plaats waar de windturbines zouden komen, wordt omringd door bossen (o.a. de bossen van de Patotterij, het Eekhoekbos,...) en fiets- en wandelpaden. Het landschap maakt deel uit van de Wase cuesta. Een cuesta is een asymmetrisch landschapstype met aan de ene zijde een steile helling (cuestafront) en aan de andere zijde een zacht aflopende helling (cuestarug). De komst van de windturbines zou het landschap verder opdelen. In de directe omgeving zijn ook de Ketelbossen - De Vaag waar recent ook een ecoveloduct werd aangelegd.
Vogels
Windturbines vormen een bedreiging voor vogels. Jaarlijks sterven er tienduizenden vogels door windturbines in Europa, zo blijkt uit verschillende studies. Vogels raken gewond of overlijden doordat ze botsen tegen de wieken of de mast van de windturbine. Het gevolg is dat sommige vogels windturbines gaan mijden, waardoor het leefgebied van deze soorten kleiner wordt.
Windmolens vormen een bedreiging voor vogels, vleermuizen en insecten. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen voor vogelpopulaties vooral op langere termijn groter zijn gedacht.

Impact op dieren
Paarden, huisdieren, vee en wild in de omgeving kunnen door het geluid van de windturbines gestoord worden. Naast het specifieke windmolengeluid, kunnen ook trillingen en turbulentie een impact hebben op diersoorten die in de buurt leven. In de landen die ons omringen wordt onderzoek gedaan naar de impact van windturbines op dieren. Hoewel er nog geen onomstotelijk bewijs is gevonden, rapporteren veehouders wel dat er problemen zijn met hun vee (oversterfte, afname fertiliteit,...). In de buurt zijn heel wat paardenfokkerijen.
Het draaien van de wieken veroorzaakt namelijk niet alleen trillingen in de lucht, maar ook in de grond. Deze trillingen verspreiden zich tot op een afstand in de ondergrond. Dit kan ook een impact hebben op bepaalde diersoorten die ondergronds leven of een hol graven (zoals vossen, hazen, konijnen,…).
De aanwezigheid van windturbines kan het landschap veranderen en visueel interfereren met natuurlijke vergezichten en habitats, wat invloed kan hebben op het gedrag en de bewegingen van wilde dieren.
Vleermuizen
Windturbines vormen een bedreiging voor vleermuizen om verschillende redenen:
- Collisies: Vleermuizen kunnen per ongeluk tegen de wieken van windturbines vliegen, vooral tijdens nachtelijke uren wanneer ze actief zijn en op zoek zijn naar voedsel;
- Luchtdrukveranderingen: De draaiende wieken van windturbines veroorzaken luchtdrukveranderingen die vleermuizen kunnen verstoren en desoriënteren tijdens hun vlucht.
- Barotrauma: Zelfs als vleermuizen niet rechtstreeks in aanraking komen met de wieken, kunnen ze schade oplopen door de plotselinge luchtdrukveranderingen rond de draaiende bladen. Dit staat bekend als barotrauma en kan interne letsels veroorzaken.
- Verstoring van leefgebied: De aanwezigheid van windturbines kan leefgebieden van vleermuizen verstoren, vooral als ze geplaatst zijn in gebieden die belangrijk zijn voor voedselvoorziening, migratie of voortplanting.