Veiligheid
Een windturbine is niet zonder risico voor de omwonenden. Behalve nadelen zoals slagschaduw, geluidsoverlast, trillingen en impact op fauna en flora, is er ook een veiligheidsrisico.
Bij winterse temperaturen is er risico op ijsvorming, vooral op de wieken door de draaisnelheid op grotere hoogte. Het ijs kan loskomen en naar beneden vallen. Als de windturbine zou blijven draaien kan dit ijs weggeworpen worden. Daarom is men wettelijk verplicht om een windturbine uit te rusten met een ijsdetectiesysteem dat de turbine automatisch stillegt bij ijsvorming. Waarschuwingsborden geven aan om de gevarenzone in de ruimere omgeving van de turbine niet te betreden. Er zijn recente voorbeelden bekend waarbij windturbines ijspegels lanceren op voorbijrijdende auto's.
Ook zijn er recente voorbeelden van incidenten met windturbines. In december 2023 en januari 2024 werden o.a. volgende incidenten gerapporteerd in Duitsland, Schotland, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Het zijn en blijven grote machines waarbij defecten kunnen optreden. De conclusie blijft dezelfde: dergelijke windturbines horen niet thuis nabij een woongebied.
De draaisnelheid van grote windturbines is ongeveer 12 omwentelingen per minuut. Je zou denken dat dit traag is, maar de tip van een windturbine draait dus sneller dan een formule 1-wagen, met een snelheid van ongeveer 400km/u, zoals onderstaande berekening laat zien:
- Bij een diameter van max. 175m (zoals Luminus aankondigde op de infomarkt voor het project De Musketiers) betekent dit dat de tip van elke wiek in 1 omwenteling een omtrek (Pi x diameter) van 550m aflegt.
- In 1 minuut legt de tip van de wiek dus een afstand van (12 x 550m) 6.6km af, ofwel 396km per 1 uur
Aan dergelijke hoge snelheden is het geen verrassing dat een blok ijs op de tip van de wieken tot bijna 1km ver kan vliegen. In het geval van een technisch defect kunnen onderdelen van een windturbine, net zoals een ijsblok zeer ver gelanceerd worden.
Niettegenstaande de strenge veiligheidseisen aan het materiaal, de veiligheidsmaatregelen en -systemen, kan een ongeval niet voor 100% uitgesloten worden.
